Ta nisim nga e para: xhenxhefil është ai që i thonë ginger. Ka ekzistuar në gjuhën shqipe si fjalë shumë përpara se xhenxhefili të niste të përdorej thuajse nga të gjithë dhe të bëhej i modës. Për dashuri ndaj gjuhës dhe për inat të gjithë atyre që mendojnë se shqipja është gjuhë e varfër, në këtë blog emrat e përbërësve kemi shumë qejf t’i shqipërojmë.
Tani kalojmë tek kryesorja: biskotat me xhenxhefil, të preferuarat e mia, sa nis dhjetori. U jam mirënjohëse shumë këtyre biskotave: shpërndarja e tyre nëpër miq këto vitet e fundit, bashkë me fuqinë e Instagramit, më nxorrën namin e mirë që di të bëj ëmbëlsira. Tashmë, edhe nëse unë do përtoja t’i bëja, janë të tjerët që mi kërkojnë. Dhe sigurisht nuk mund të mungojnë tani në blog, fiks në stinën e tyre. Dhe nuk duhet të mungojnë në asnjë shtëpi, së paku për tri arsye.
Përbërësit për rreth 50 biskota
360 gr sheqer kaf
110 gr sheqer i bardhë
360 gr gjalpë në temperaturë ambienti
10 gr kanellë pluhur
10 gr xhenxhefil plulur
10 gr pluhur pjekës
1 kokërr vezë
25 gr qumësht i freskët
750 gr miell
Pak kripë
Përgatitja
Të dy llojet e sheqerit bashkë me gjalpin e prerë në kubikë, kanellën, kripën dhe xhenxhefilin i rrahim në mikser derisa të formohet një masë kremoze. Shtojmë vezën dhe qumështin dhe i përziejmë. Shtojmë miellin dhe pluhurin pjekës dhe i punojmë derisa të bëhen brumë.
E lëmë brumin të pushojë në frigorifer së paku 45 min.
Pasi u japim biskotave formën që duam, i kalojmë nga njëra anë mbi sheqer kaf të përzierë me pak kanellë.
I pjekim biskotat rreth 10 minuta në furrën e ngrohur më parë në 175 gradë.