“American Pie” për publikunshqiptar është bërë i njohur me filmin komedi që në shqip është përkthyer “Ëmbëlsi amerikë”: një grup adoleshentësh që ende nuk kanë kryer marrëdhëniet e para vendosin që të mos shkojnë në universitet pa u zhvirgjëruar dhe mes situatash komike, teksa përpiqen të realizojnw “misionin”, njëri prej tyre mëson nga i ati si seksi është si “American Pie”… Domethënë po aq i ëmbël.
Një ëmbëlsirë shumë e ngjashme me tartat franceze. Por jo aq delikate, pra me shumë më shumë kalori. Receta e tillë e parë që zgjodha të bëj, ishte një bombë e vërtetë, sikur të mos mjaftonin biskotat Oreo, në lojë futet dhe çokollata bashkë me gjalpin e vezët e në fund pana e rrahur… Por për festa nuk ka lezet të llogariten kaloritë, madje edhe kur bëhet fjalë për festa ta huazuara rishtazi e që sa kanë nisur të bëjnë vend në kalendarin tonë të festave, si kjo e Halloween –it. Nuk më bëri zemra të bëja një variant të shëmtuar për “pie”-n tim të pare, e meqë kungullin e verdhë nuk e ha fare, zgjodha çokollatën, dhe ëmbëlsira në një darkë me miqtë u përpi deri në thërrimen e fundit. I vetmi gabim: tava. Meqë shtëpinë ende nuk e kam pajisur për të gjitha llojet e gatimeve, më mungonte tava tipike për “Amerikan Pie” dhe u desh të përdorja një tavë normale me unaza të lëvizshme. Herës së ardhshme, me një tjetër recetë për “American pie” jam e bindur që dhe pamja do jetë fiks si në Amerikë (besoj se tashmë e keni të qartë se ç‘mund të më bëni për dhuratë).
Përbërësit
85 gr gjalpë (dhe pak më shumë për të lyer tavën)
300 gramë biskota Oreo
Për mbushjen
115 gr gjalpë
30 gr çokollatë e zezë e cilësisë shumë të mirë
85 gr çokollatë e errët e cilësisë së mirë
3 lugë gjelle miell
1 lugë kafeje me kafe ekspres ose nesscafe
Një majë luge kripë
150 gramë sheqer kaf
50 gramë sheqer i bardhë
Ekstakt vaniljeje
3 vezë të mëdha
Për kremin
200 ml pana e lëngshme
1 lugë e gjysmë sheqer pluhur
4 lugë gjelle arra amerikane të thërrmuara (pecans)
Përgatitja