Nëse nuk do quhej Rozmarina, ky Blog mund të ishte quajtur dhe trumza. Por në fund, pasi kaloi në votat e shoqërisë ideja nuk u pranua. Fillimisht sepse duhej pak si më llasticë si emër. Dhe mbi të gjitha sepse pakkush e njeh si erëz, shumica e njohin me emrin “timo”, për shkak të recetave të përkthyera nga italishtja. Une vetë u desh të hapja fjalorin për të qenë e sigurt dhe më pas, që të mos përdorja variantin italian të tharë që shitet në supermarket, të blija një vazo tek një zonjë që shiste lile buzë rruge, e cila e njihte me emrin shqip: trumzë.
Është nga ato erëza që në librat e gatimit gjendet si në recetat e mishit, ashtu edhe në të ëmbëlsirave. Unë nuk e kisha përdorur kurrë në një ëmbëlsirë, edhe pse disa herë i kisha ardhur vërdallë një tarte me qershi dhe trumzë në librin e kuzhinës së Linda Fishtës (vetë Linda që ka jetuar gjatë në Itali përdor fjalën “trumzë”). Vetëm pasi e provova e kuptova ku qëndronte e jashtëzakonshmja e kësaj ëmbëlsire shumë të thjeshtë: bashkimi i trumzës dhe lëkurës së limonit, të jepnin atë shijen e bregut të Himarës, të detit Jon. Bashkë me gjalpin, qershitë dhe bajamet, krijojnë një ëmbëlsirë jo thjesht të shijshme e të veçantë, por një nga ato gatime që ju bëjnë të bëni figurë kaq të mirë tek të ftuarit tuaj (unë e provova me një mysafire shumë, po shumë të veçantë dhe vërtetë u nderova).
Tartë me qershi dhe timo
(sipas Linda Fishtës, që sugjeron që mund ta shoqëroni dhe me akullore me vanilje)
Përbërësit për një tavë me diametër 26 cm
Për brumin sable: 170 gr miell, 20 gr niseshte, 40 gr bajame të bluara, 80 gr sheqer pluhur, një vezë, 100 gr gjalp ne temperaturë ambienti, lëkura e grirë e një limoni bio, pak kripë
Për mbushjen: 400 gr qershi pa bërthamë dhe të ndara në mes, 2 vezë të mëdha ose 3 të vogla, 1 luge kafe me gjethe trumze të grirë imët, lëkura e 1 lime ose limoni të grirë imët në rende, 50 gr sheqer kaf, 30 gr bajame të bluara.
Faza e parë/ përgatitja e brumit sable
Faza e dytë